BODUR ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ
GİRİŞ
Elma yetiştiriciliği ülkemiz genelinde yapılmakta olup; en uygun yetişme alanları Kuzey Anadolu, Karadeniz Kıyı Bölgesi ile İç Anadolu ve Doğu Anadolu arasındaki geçit bölgeleri ve son yıllarda Güneyde Göller Bölgesi’dir.
EKOLOJİK İSTEKLER
İklim: Elma bir soğuk iklim meyvesidir. Bu nedenle oldukça kuzey enlem derecelerine kadar yayılma göstermektedir. Elma ağacı kış aylarında -350C, -400C ve yıllık sürgünleri de –200C’lere kadar dayanabilmektedir. Soğuklara dayanım hem çeşit ve hem de kültürel işlemlere göre değişebilir. Elmanın kış soğuklama ihtiyacı diğer meyve türlerine göre uzundur (+70C’nin altında 2322-3648 saat). Bu nedenle sıcak bölgelerde kış soğuklama ihtiyacını giderememesi sonucu geç ve düzensiz çiçeklenme, sürgün-yaprak oluşumu ve buna bağlı olarak güneş yanıklığı ortaya çıkmaktadır. Elma yetiştiriciliğinde nisbi nem de önemlidir. Yazın nisbi nemin düşmesi, Haziran meyve dökümünün fazla olmasına ve meyve kalitesinin düşmesine neden olur.
Toprak: Elma yetiştiriciliği için en iyi topraklar, içinde optimum kireç ve yeteri kadar humus bulunduran tınlı, tınlı-kumlu geçirgen topraklardır. Elma bahçelerinde yapılacak toprak tahlil sonuçlarına göre kimyasal gübreleme yapılmalıdır. Elma ağaçları durgun olmamak koşulu ile su taşkınlarına diğer meyve türlerinden daha çok dayanır.
ANAÇLAR
Aşı ile çoğaltılan bir tür olan elmada anaçlar çok önemlidir. Tohum anaçlarının yerini son yıllarda klon anaçları almıştır.
-Klon Anaçları : Farklı ekolojik koşullara uyum sağlamış, vejetatif yöntemlerle çoğaltılabilen büyüme kuvvetleri değişik bir çok klonal anaç geliştirilmiştir. Yaygın olarak kullanılan M ve MM anaçlarıdır.
1.Bodur anaçlar; M 9, M 27 ‘dir. En çok kullanılan bodur anaç M 9’dur.Yüzlek, drenajı kötü topraklarda iyi gelişir. Kuru, hafif yağışı az topraklara uygun değildir. Kök boğazı çürüklüğüne dayanıklıdır. Pamuklu bite çok hassastır.
2.Yarı bodur anaçlar; M 26, M 7, MM 106’dır. Yarı bodur anaçlar içerisinde en çok kullanılan MM 106 olup verimliliği yüksektir. K noksanlığına ve pamuklu bite dayanıklı; Mg noksanlığına ve kök boğazı çürüklüğüne hassastır.
3.Kuvvetli anaçlar; kuvvetli anaçlar içerisinde en çok kullanılan MM 111’ dir. Su tutma kapasitesi zayıf olan hafif topraklar için uygundur.
ÇEŞİTLER
Erkenci çeşitler; Vista Bella, Jerseymac, Summerred, William’s Pride.
Orta Mevsim çeşitleri; Gala, Royal Gala, Galaxy Gala, Mondial Gala, Jonagold, Gloster 69.
Geç olgunlaşan çeşitler; Golden Smoothee, Golden Reinders, Golden Sel. B., Fuji Kiku, Starkrimson Delicious, Red Delicious, Braeburn, Redchief, Granny Smith, Pink Lady.