Pelin Fidancılık Göztaşı (Bordo bulamacı) Hazırlama Bilgi Bankası
Bize Ulaşın : 0 532 402 27 89

 BORDO BULAMACI (GÖZTAŞI)

Bordo Bulamacı göztaşı (Bakır Sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Hazırlanışı gayet basit ve ucuz bir ilaçtır. Uygulanacak olan döneme göre % 0.5-1-1.5-2-4 'lük dozlarda hazırlanıp kullanılabilir. Tüm türlerde kış ilaçlaması olarak kullanıldığı gibi konsantrasyonu düşürülerek yapraklı dönemde de kullanılmaktadır. Özellikle sonbahar (yaprakların ¾’ü ya da tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce %1 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında; ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa (yaprak delen, yaprak leke hastalıkları, monilya, bakteriyel kanser, mildiyo, karaleke vb) karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarda mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir. Bordo bulamacı kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi bakır sülfat (göztaşı) ve kireç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür.
HAZIRLANIŞI:
%1'lik bordo bulamacı hazırlamak için;
1 kg göztaşı ve 1 kg sönmüş veya 0,5 kg sönmemiş kireç ve bunları eritmek ve karıştırmak için 1 adet 100 lt’lik, 1 adet 50 lt’lik plastik veya ağaç fıçı, beton havuz, plastik kova, süzmek için tülbent, ağaç sopa (karıştırmak için) gibi malzemelere ihtiyaç vardır.
Önce 1 kg göztaşı 50 litrelik fıçıda (Plastik Kova,Beton Havuz) eritilir. Ayrıca bir teneke içinde taşsız 0,5 Kg kireç az suda söndürülür. Söndürülen kireç 100 litrelik fıçıya süzülerek aktarılır ve üzerine su ilave edilerek 50 litreye tamamlanır.daha önce hazırlanan 50 litrelik göztaşı eriyiğini kireçli su üzerine yavaş yavaş dökerken bir yandan da devamlı karıştırılır. Böylece açık mavi bir bulamaç meydana gelir. Kireçli su kesinlikle göztaşı eriyiğinin üzerine dökülmemelidir. Aksi takdirde karışım olmaz.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
1. Bordo bulamacı hazırlanırken kullanılacak kaplar (kova vs)’ın plastik olması gerekir. Metal kaplar korozyona neden olduğundan kullanılmaz.
2. İlaçlama tankına sönmüş kireç eriyiği ve göztaşı eriyiği boşaltılırken süzgeçten geçirilmesi gerekir. Süzgeç kullanılmaz ise bazı parçacıklar ilaçlama aletinin memesini tıkar.
3. Ağacın/fidanın üst dallarından başlayarak alta doğru aşırıya kaçmadan-yıkama şeklinde (boş, kuru dal kalmadan tüm gövde) ilaçlama yapılır.
4. Hazırlanan ilacın taze olarak (en geç bir gün içinde) kullanılması tercih edilir.
5. İlaçlamadan sonra 10 saat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir.
6. Hazırlanan bordo bulamacının içine katılan sönmüş kireç, göztaşı bozuk değilse temiz su kullanılmış ve doğru tartım yapılmış ise güvenle kullanılabilir. Tereddüt var ise turnusol kağıdı ile asitliğinin kontrol edilmesi gerekir.
7. Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz.
Pelin Fidancılık 2014© 
Tekirdağ tasarım